Omgeving

De veelzijdigheid van de omgeving van de Blankehoeve is haast ongekend. Zo zijn er in de omgeving bijvoorbeeld oude dorpen, steden, rivierdalen, heuvelruggen, bossen, meren en prachtige landgoederen te vinden. Ook kent dit gebied een oude geschiedenis, dat wordt versterkt door de aanwezigheid van een hunebed (ca. 3300 v. Chr.) in de omgeving van het nabijgelegen dorp Noordlaren. Om toch een korte omschrijving van de belangrijkste bezienswaardigheden te geven, hebben we hieronder de leukste of interessantste uitgelicht. Uiteraard kunt u uw gastheer of gastvrouw altijd vragen voor tips of interessante uitjes in dit gebied.

Zuidlaardermeer

Dit vrij grote meer, gelegen op de grens van de provincies Groningen en Drenthe, is een populair recreatie- en waterportgebied. Het geheel, inclusief het omliggende landschap, wordt tevens aangeduid als Natura 2000 gebied. Kortom, naast veel ruimte voor ontspanning, ook nog eens een lust voor het oog.

Groningen-stad

De grootste stad van het Noorden staat bekend om zijn historische binnenstad, vele studenten en daardoor bruisende binnenstad en gemoedelijke sfeer. Tevens is Groningen bekend bij de cultureel geïnteresseerden met bijvoorbeeld het Groninger Museum. Groningen is gelegen ca. 12 kilometer noordelijk vanuit de Blankehoeve en is zowel per auto, fiets als openbaar vervoer vanuit de Blankehoeve goed te bereiken en daarom ideaal voor een weekendje Citytrippen.

Wandel- en fietstochten en het Pieterpad

De omgeving van de Blankehoeve is, onder andere door bovenstaande bezienswaardigheden, een zeer geschikt gebied om mooie wandel- en fietstochten te ondernemen. Naast natuur is ook de architectuur soms indrukwekkend te noemen. Wanneer men bijvoorbeeld de doorgaande weg van Zuidlaren naar Haren volgt, zijn aan weerszijden verschillende prachtige landgoederen en villa’s te bewonderen. Voor de echte die-hard wandelaars is het Pieterpad een populaire en zeer gewilde wandelroute. De route van het Pieterpad loopt langs de Blankehoeve, op ongeveer driekwart van de etappe. Een prima moment dus, om hier een stop te maken.

Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa

Dit op één na grootste Nationale Park van Nederland, heeft zijn grens op slechts 1 kilometer afstand vanaf de Blankehoeve. Naast natuurgebieden, omvat dit park (en dat is voor Nederlandse begrippen erg bijzonder) ook maar liefst 16 dorpen en gehuchten. Het landschap heeft de afgelopen 150 jaar weinig veranderingen doorgemaakt en geniet daarom een grote culturele waarde. Dwars door dit gebied stroomt de Drentsche Aa, een beek die eveneens weinig te maken heeft gehad met menselijk ingrijpen en daardoor een prachtig landschap heeft gecreerd.

Verschillende bosgebieden in nabije omgeving

In de directe omgeving vindt men prachtige bosgebieden als Appelbergen en het Noordlaarderbos. De eerste betreft een voormalig militair oefenterrein, dat momenteel een populaire uitwaaiplek is voor de lokale bevolking. In het Noordlaarderbos zijn eveneens meerdere wandelroutes, te vinden. Ook paardenliefhebbers kunnen hun hart ophalen met verschillende ruiterroutes in de buurt.

Hoe u zich moet kleden voor een wandeling?